Galleri Bovil

 Välkommen till Bovilgården   Bovilgårdens Vänner   Konstnären Bo Vilson alias Bovil  © 2009    

Galleri Bovil

Sommar- & Höstutställning 2021 i Galleri Bovil, Bovilgården


ILLUSTRATIONER TILL ASTRID LINDGRENS VÄRLD


Konsttryck * Affisher * Böcker * med motiv avBjörn Berg * Peter Bergting * Ingrid Vang Nyman * Marit Törnqvist * Ilon WiklandVälkommen till vernissage lördag 12 juni kl 12-16.


Utställningen pågår 12 juni – 10 oktober. Öppet: fre-sön kl. 12-16

Björn Berg (1923-2008) född i Bayern, Tyskland, var en svensk tecknare, målare, grafiker, illustratör och skulptör. Av Astrid Lindgrens böcker har Björn Berg illustrerat alla böcker om Emil i Lönneberga. Nio år under sin barndom (1923-1935) var han bosatt i New York, där familjen umgicks med bl.a. Gustaf Tenggren, känd konstnär och sagotecknare. Björn visste tidigt att det var konstnär han ville bli och utbildade sig på 40-talet både på Tekniska skolan (Konstfack) och Konsthögskolans grafiska avdelning. 1952 fick han jobb som tecknare på Dagens  Nyheter, som efterträdare till Birger Lundqvist. Som tecknare till Alf Pröjsens Teskedsgumman blev Björn Berg verkligt folkkär och därefter kom uppdragen att illustrera både Alf Henrikssons populärhistoriska verk och Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

Peter Bergting född 1970 i Åmål, är en svensk tecknare och illustratör. Peter är Sveriges kanske mest etablerade fantasy-illustratör. Han har illustrerat ett hundratal bokomslag, bland annat för Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio. Andra mycket meriterande arbeten är bl.a illustrationer till rollspelen Shadowrun, Magic, Drakar och Demoner, Mutant och Kult. Han har även givit ut fantasyserien Portent.

Ingrid Vang Nyman (1916-1959) född i Vejen på Jylland var en dansk illustratör och tecknare. I november 1945 slog hon igenom med sina illustrationer till Pippi Långstrump. Hon gjorde därefter teckningar till flera andra böcker av Astrid Lindgren, bl.a bilderboken Känner du Pippi Långstrump? 1947, alla övriga böcker om Pippi samt Kajsa Kavat- och Bullerby-böckerna. Hon gjorde även de omfattande illustrationerna till läseboken Nu ska vi läsa, som gavs ut i tre delar 1948-1949. Ingrid Vang Nyman flyttade 1954 från Stockholm tillbaka till Danmark och bosatte sig i Köpenhamn. Under sin sista tid var hon ofta sjuk och bodde mycket hos släktingar. Hon var deprimerad och begick självmord i december 1959.

Marit Törnqvist föddes 1964 i Uppsala och nu boende sedan fem års ålder i Amsterdam, är en svensk-nederländsk illustratör, scenograf och författare. Hennes mor var den som översatte Astrid Lindgrens böcker till holländska, och på så sätt växte hon upp med Astrids sagor. 1982 blev Marit antagen till illustratörslinjen på konstakademien i Amsterdam.  1987 reste hon till Sverige för att visa upp sina bilder hos olika bokförlag. Hos Rabén & Sjögren fick hon genast uppdrag att illustrera Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan, Smålandsberättelser, I skymningslandet och Sunnanäng. 1996 invigdes Junibacken på Djurgården i Stockholm, där Marits 34 akvareller blev underlag för uppbyggnaden av alla miljöer för Sagotåget samt Villa Villekullasalen.

Ilon Wikland föddes 1930 i Dorpat, Estland och kom som flykting till Sverige 1944. Hon utbildade sig för Akke Kumlien på Skolan för bok- och reklamkonst (1944-1946) och kunde med sin historia av estnisk bildkonst skapa sig en ny och unik stil. 1953 sökte hon jobb som illustratör på Rabén & Sjögren. Hon möttes av Astrid Lindgren, som just hade skrivit färdigt Mio, min Mio och som genast såg att Ilon kunde "rita sagor". Ilon fick provrita till Mio och sedan fortsatte samarbetet med Astrid. Ilon Wikland är den konstnär som har illustrerat allra flest av Astrids böcker. Bl.a Barnen i Bullerbyn, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter. 2004 bestämde hon sig för att donera sina ca 800 bokillustrationer i original till den estniska staten. 1 juli 2009 invigdes museet Ilons sagoland i staden Hapsala, Estland.


Jessica Stuart-Beck är född 1951 i Arvika. Har studerat olika kurser vid Kyrkeruds folkhögskola, men räknar sig som självlärd. Hennes konst består av måleri, främst akvarell men även grafik.   Hon har deltagit i en lång rad separat- och samlingsutställningar på olika platser samt i Värmlands Konstförenings höstsalonger.

Utgivna illustrerade böcker: ”Hus i Arvika”, 2006 och nytryck 2016.
”Hus i Karlstad genom konstnärens ögon”, 2015.

Karl Johnsson är född 1980 i Stockholm. Han är verksam som serieskapare och illustratör.

Studier vid bl.a. Nyckelviksskolan och Gävle Högskola (serie- och bildberättarprogrammet).      Han har tecknat och skrivit korta äventyr för tidningen Fantomen, illustrerar barnböcker och     läromedel. Arbetar även med concept art och storyboard för film, TV och reklamfilm.

Håller även i workshops ”Teckna Fantasy” för barn och ungdom.

Utgivna illustrerade böcker: ”Mara från Ulthar”, 2010 (debut).

                                                  ”Berättelser från Engelsfors”, 2013

                                                  ”Asgård”, 2015

                                                  ”Olympen”, 2017

                                                  ”Vei – bok 1”, 2017

                                                  ”Vei – bok 2”, 2019

Välkomna till Vår- & Sommarutställning 2019

PETTSON, FINDUS & Co av Sven Nordqvist
Illustrationer * originalgrafik * böcker * filmvisning

Vernissage 13 april kl 12-16.
Öppet fre-sön kl 12-16 från 3 maj till 4 augusti 2019.

Under konstrundan 19 – 21 april kl 12-18.

Galleri Bovil, BOVILGÅRDEN, Utterbyn www.bovil.se

Konstnär: Sven Nordqvist
Genre:       Illustrationer & fri konst

Sven Nordqvist
är född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. I unga år hämtade han ofta inspiration ur tidningen MAD med dess speciella bilder. Han studerade till arkitekt vid LTH (Lunds Tekniska Högskola) och var yrkesverksam som sådan i ett år. Ytterligare ett år arbetade han som lärare vid LTH. Efter det frilansade han som reklamtecknare och har även illustrerat läroböcker, skönlitteratur, affischer och julkort. Under 1975–85 arbetade han även mycket med grafik som också finns med i utställningen.

Barnboksförfattare och egen illustratör blev Sven Nordqvist när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med ”Agaton Öman och alfabetet”. Det stora genombrottet kom dock med nästa bok, ”Pannkakstårtan”, där vi för första gången fick stifta bekantskap med gubben Pettson och hans katt Findus. Efter 16 år med sin familj på landet är hemorten numera Stockholm.
Sven Nordqvist vann Augustpriset 2007 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för bilderboken ”Var är min syster?” och mottog 2015 Expressens ungkulturpris Heffaklumpen för sina insatser. 1991–2011 var Sven Nordqvist ledamot av Svenska barnboksakademien.

Tidigare Utställningar.

- "Värmländska serietecknare och illustratörer", 1/4 - 6/5 -12

- "Oartiga streck & måleriska drag",  Riber Hansson, 2/6 - 29/7 -12

- 3 + 3 Vilson-syskon, 4/8 - 30/9 -12

- Tecknade serier, Frykenskolans 8:or, 1/12 - 16/12 -12

- Bamses Värld, 29/3 - 4/8 -13

 

- Värmlands Tecknarfestival 2013

 

- Goliat. Utställning juni - 3 aug. 2014

- Tecknade serier, Frykenskolans 8:or, ht. 2014

- Värmlands Tecknarfestival 2014

- Serietecknaren Lars Mortimer    med serieälgen HÄLGE.

Minnesutställning sommaren 2015.

- Värmlands Tecknarfestival 2015

- JAN LÖÖF - Bildmakaren, 2016

- Värmlands Tecknarfestival 2016

- Tecknade serier. Frykenskolans 8:or ht. 2013.

Bovil–Gården

Serier – Konst – Kultur

”I Trollens värld” –

En hyllning till John Bauer


Utställningen pågår t o m 2 september 2018


Rune Andreasson • Hans Arnold • John Bauer • Tove Jansson • Rolf Lidberg • Einar Norelius • Bo Vilson • Elisabeth Ryhre • Henrik Tamm • Annalena Edman-Ylvén • Maria Westerberg


”I alla tider har det funnits troll i Sverige. De håller till i hagar och skogar, och de bor inne i kullar och berg. Det finns människor som påstår att de har träffat och pratat med troll. Trollen kan vara svåra att känna igen eftersom de ibland liknar människor, ibland djur eller kanske en timmerstock. Men ett kännetecken har de alltid och det är svansen. Trollen har magiska krafter, så det gäller att hålla sig väl med dem, annars kan de ställa till mycket oreda.”

Citat av folklivsforskaren Ebbe Schön.


Vårens &sommarens utställning i Galleri Bovil ”I Trollens Värld” kan ses som en hyllning till konstnären John Bauer (1882-1918). I år är det 100 år sedan hans allt för tidiga bortgång vid kanalbåten Per Brahes förlisning på Vättern 20 november 1918.


John Bauer

Anna-Lena Edman

Elisabeth Ryhre

Owe Gustafson

               Från ”Fem myror är fler än fyra elefanter” till ”Sagan om ringen”   

               

                     Original och konsttryck av Owe Gustafson och Inger Edelfeldt

                                      

                         Utställningen pågår 5 maj - 30 juli.  Öppet: fre - sön kl. 12-15

 

                           

Till vårens och sommarens utställning i Galleri Bovil har inbjudits två mycket olika konstnärer:


Owe Gustafson är född 1940 i Eskilstuna och bosatt i Stockholm. Efter studier på Konstfack 1959-64 har han varit verksam som tecknare, illustratör och författare. Mest känd har han blivit för sina illustrationer     till barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, som hade premiär på SVT 1973. Tio böcker har blivit utgivna mellan 1991-2012. Bland dessa kan nämnas ”Mannen som gör ingenting” och ”Återkomsten” som handlar om den gåtfulle och observante herr O som stillsamt och stringent konstaterar att världen är lika absurd som den är vanlig.


Inger Edelfeldt, född 1956 i Stockholm, är författare, översättare och illustratör. Hon är självlärd som tecknare och akvarellmålare sedan 1976. Bland inspiratörerna finns da Vinci, Arthur Rackham och Maurice Sendak. I1985 års Tolkien-kalender för USA och England bidrog hon med akvarellteckningar.

Författarskapet omfattar ett tjugotal verk, romaner, barn- och ungdomsböcker, novell- och diktsamlingar. Debutromanen ”Duktig pojke” kom 1977. Ungdomsromanerna kretsar ofta kring ämnen som identitet och försök till frigörelse. -  Edelfeldt tilldelades Nils Holgersson-plaketten 1995 och Frödingstipendiet 1999.


Tecknarsamtal 12/8 kl. 14-15

Inger EdelfeldtJAN LÖÖF - bildmakaren

19/3 - 7/8 2016

Konsttryck, originalserier, böcker m.m.Galleri Bovil,

Bovilgården, Utterbyn.

Bildgalleri från Värmlands Tecknarfestival 2015


              Foto / Dag Vilson / Förstora bilderna genom att klicka.

Lars Mortimer (1946–2014) var en svensk tecknare och serieskapare samt upphovsman till serien Hälge. Mortimer var bosatt i byn Långhed i norra Alfta, Hälsingland. Efter studieåren i Uppsala slog han in på serietecknandets bana. Hans första egna serie var björnen Bobo och dennes vänner Gnuttarna, som hade en egen tidning åren 1978–1989.  Tillsammans med engelsmannen Des Cox producerades därpåVattenhålet.  Under 1991 publicerades de första Hälge-stripparna i tidningarna Svensk Jakt och Åsa Nisse.  Hälge fick sin egen tidning år 2000 och har sedan dess givits ut en gång i månaden.


Det var med den underfundiga sextaggaren Hälge och hans vänner Blixten, Edvin, Ellen, Uffe m.fl. blev känd för den breda publiken. Lars Mortimer fick utmärkelsenAdamsonstatyetten 2002 för serien Hälge, som har blivit en av Sveriges mest framgångsrika serier internationellt sett.


Förutom en mångfald serieoriginal och -framsidor visas och försäljes i denna minnesutställning även fri konst som måleri, teckning och grafik.  I butiken finns tidningar och böcker m.m.


till salu. –  Alla åldrar hälsas välkomna!
Värmlands Tecknarfestival 2015

                       

UTSTÄLLNING 8/8 - Obs! förlängt till 4/10  fre - sön kl. 12-15 

                    Djur  *  Natur  *  Humor  *  Satir  *  Serier  *  Illustration

                            Emil Ahlman  *  Therésa Widjeskog-Ahlman     

              Martin Hagegård * Lars Mortimer * Thomas Strandberg


                        BOVILGÅRDEN &GALLERI BOVIL  Utterbyn, Torsby   

Minnesutställning med originalserier

Fri konst med teckning, grafik och måleri m.m

Utställning 12/8 till 8/10 fre - sön kl. 12-16, 2017

Barnboksillustration -  Fantasy - Humor - Satir

Inger Edelfeldt, Ulf Frödin, Per Gustavsson, Owe Gustafson,

Marcus-Gunnar Pettersson

Rune Andréasson

Se tecknare i arbete 12/8 och 13/8 KL. 11-17

Jan Lööf är född i Trollhättan 1940 och numera en av Sveriges främsta tecknare och illustratörer.

De klassiska seriealbumen med Felix, Pelle och Ville har roat och inspirerat en hel generation läsare och serieskapare. Men det är främst genom sina barnböcker, som han blivit välkänd för den breda publiken, t.ex. Sagan om det röda äpplet, Skrot-Nisse, Örnis bilar, Pelle på planetfärd.

Han har även bidragit till flera svenska barnprogram, t.ex. den kultförklarade tv-serien Tårtan och dockfilmsproduktionen Skrotnisse och hans vänner.

Lööfs bildvärld bjuder på en detaljrikedom där fantasi och realism går hand i hand. De karaktäristiska miljöerna är ofta fulla av barndomens tekniska underverk och befolkade av figurer med en befriande uppfinningsrikedom. Som betraktare är det lätt att dröja sig kvar i detta universum, där parallella händelseförlopp och referenser till litteratur, film och konst ger flera dimensioner.Jan Lööf har tilldelats bl.a. Adamsonstatyetten, 91:an-stipendiet, Elsa Beskow-plaketten, Unghunden, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Konstnären Bo Vilson alias Bovil

Information öppettider bokning

Tel 0560-14818 

bovilgarden@bovil.se