2022
Vår- Sommar- & Höstutställning i Galleri Bovil, Bovilgården 2022

 

GUDAR, HJÄLTAR & MONSTER

 

Original  *  Konsttryck  *  Affischer  *  Böcker

 

Peter Bergting    *    Johan Egerkrans

 

Bo Vilson  ”Bovil”

 

Välkommen till vernissage lördag 9 april kl. 12-16
Under Övre Frykens Konstrunda 15-17 april kl. 12-18

Utställningen pågår 9 april – 9 oktober.  Öppet: fre-sön kl. 12-16 el. efter ö.k

 

 

Peter Bergting, född 1970 i Åmål, är Sveriges kanske mest etablerade fantasy-illustratör för bl.a. rollspelen ”Shadowrun”, ”Magic”, ”Drakar och demoner”, ”Mutant” och ”Kult”. Han har skapat ett hundratal bokomslag  bl.a. för ”Ronja Rövardotter”, ”Bröderna Lejonhjärta”, ”Ringarnas Herre”, ”Guldkompassen”. I samarbete med Alvaro Tapia har han illustrerat boken ”Harry Potter och dödsrelikerna”. Tillsammans med sin hustru Sofia har bokserien ”De dödas rike skapats”. Sedan 2013 arbetar Bergting med Mike Mignola och Christoffer Golden på serien ”Baltimore”, vilket har resulterat i serieromanerna ” The Witch of Harju”, ”The Wolf and the Apostle”,    The Cult of the Red King”, ”Empty Graves” och ”The Red Kingdom”. Sedan 2017 sker även ett samarbete med adaptionen av romanen ”Joe Golem and the Drowning City”. Med serien ”Jordens hjältar” (2020) har Peter Bergting skapat ett alldeles eget bilderboksuniversum för stora som små, där ingredienser från klassiska serie- tidningar och tv-serier blandas med detaljrika akvareller och en smittande berättarlust.

Erhöll 2015 Adamson-statyetten av Svenska Serieakademin.

 

Johan Egerkrans, född 1978 i Lidingö församling, är en av Sveriges ledande illustratörer. Han bor och arbetar på Södermalm i Stockholm och illustrerar både sina egna och andras böcker. Med en bakgrund inom data-spels- och rollspelsvärlden har han en stor fascination för myter, vidunder och det övernaturliga, men även för dinosaurier och andra urtidsdjur. Debuten skedde 2005 med boken ”Taggtråds-Tim” och han har sedan dess illustrerat över hundra böcker. 2013 gavs ”Nordiska väsen” ut, som blev Johans stora genombrott även som författare. Praktverket följdes sedan upp av ”Första monsterboken” (2014), ”Första dinosaurieboken” (2015), ”Första odjursboken (2016), ”Nordiska gudar” (2016), ”Alla tiders dinosaurier” (2017), ”Flygödlor och havs-monster (2017) ”De odöda” (2018), ”T-rex och andra dinosaurier (2019), samt ”Drakar” (2021). Den av Johan omarbetade versionen av det klassiska rollspelet ”Drakar och Demoner” kom ut 2016 och 2020 utgavs skräckrollspelet ”Nordiska väsen” som utspelar sig i ett mytiskt Norden.

Erhöll 2021 Elsa Beskow-plaketten för hans samlade produktion.

 

Bo Vilson ”Bovil” (1910-1949), tecknarsignaturen Bovil, var en av sin samtids ledande bildskapare. Som tecknare för den breda allmänheten inom de flesta genrer alltifrån mode-, film-, och industrireklam till roman- och novellillustration, äventyrs- och sagoböcker bidrog han till att utforma 30- och 40-talens bildspråk. Det var dock som serietecknare som Bovil blev mest känd. Framförallt var det serien ”Tusen och en natt” som gick i Vecko-Revyn under 40-talet, men också de historiska serierna ”Fältskärns berättelser”, ”Göingehövdingen”, ”Harald Handfaste”och ”Sinue Egyptiern” i olika veckotidningar. Bovils första egna serie blev ”Flygkamraterna” i Folket i Bild. Åren före sin alltför tidiga död experimenterade han med en ny och egen serieidé, ”Dag och Liv”, som skulle skildra människans utveckling från urtiden mot atomåldern och samtidigt förmedla en del av hans egen livsfilosofi. Dessa serieexperiment, som också var mycket avancerade för sin tid, förebådade den utveckling med friare sid- och bildkomposition som först under 60-talet skulle växa fram i USA och Frankrike. Ett bra exempel på detta var serien ”Ask och Embla”, även kallad ”Nordiska Gudaserien”.


Guden Tor.  Johan Egerkrans

Gast.  Johan Egerkrans

Ingeloakastimizilian. Peter Bergting

Ember. Peter Bergting

Guden Balders död. Bo Vilson "Bovil"

Vilddjursnaturen tar ut sin rätt. Bo Vilson "Bovil"